شگفتی مغز
وَمُخّى
تمام دانشمندان جهان معتقدند که بزرگترین و خارقالعادهترین آفریدهی خداوند و مهمترین و پیچیدهترین مخلوق در تمام هستی «مغز انسان» است که انسان به علت وجود قدرت بینظیر آن، بر تمام موجودات جهان برتری پیدا کرده است.
مغز فرماندهی بدن است و کارش کنترل تمام اندامها و حفظ زندگی انسان است. در مورد اهمیت مغز همین بس که انسان بدون وجود هر عضوی از بدنش تقریباً میتواند به زندگی خود ادامه دهد، مثلاً بدون چشم، گوش، دست، پا و… . همچنین برای بسیاری از اندامها و حتی اعضای مهمی مثل قلب نیز میتوان از علم پزشکی بهره برده و از اعضای پیوندی یا مصنوعی استفاده کرد؛ اما بدون مغز حتی یک لحظه هم نمیتوان زنده ماند و مغز پیوندی یا مصنوعی نیز وجود ندارد!
هر چه بیشتر دربارهی مغز آدمی کنکاش میکنیم با اطلاعات و یافتههای حیرتانگیزی روبرو میشویم. این عضو حیاتی آنچنان پر رمز و راز است که برخی از دانشمندان و طبیبان تمامی عمر حرفهای خود را به کاوش پیرامون مغز پرداختهاند و به قول معروف هفت شهر عشق را گشتهاند ولی همچنان از دفتر اول بیشتر نرفتهاند.
دانشمندان با وجود پیشرفتهای علمی فراوان هنوز نتوانستهاند حتی قسمت بسیار کوچکی از مغز انسان را بسازند، زیرا توانایی خلق این مغز شگفتانگیز فقط در علم بیکران و قدرت نامحدود خداوند قرار دارد.
جهان با تمام بزرگی و عظمتش وقتی شناخته می شود که مغز بشر به کنکاش در آن می پردازد. مغز ارگان بسیار پیچیده ای است که توسط کانال های حسی از جهان اطلاعات می گیرد. این اطلاعات حسی در مغز تحلیل می شود و در نتیجه حس اولیه را ایجاد می کند، به یاد سپرده می شود (حافظه)، با اطلاعات قبلی که از نظر مغز منطقی است ارتباط برقرار می کند (تفکر) و بالاخره ایجاد احساساتی از قبیل شادی و غم می کند. ولی تمام این اتفاقات از دید یک ناظر بیرونی، مخفی است مگر آنکه مغز تصمیم بگیرد از طریق حرکتی آن را به دیگران نشان دهد. این حرکت می تواند یک تغییر در وضعیت فیزیکی بدن یا بیان جمله ای یا تغییرات سیستم نباتی باشد. بعضی از دانشمندان هدف اصلی تکامل مغزی را ایجاد حرکت می دانند. در هر صورت سه جزء حس، تحلیل اطلاعات در مغز و درنهایت حرکت اصول کلی ارتباط مغز با جهان است.
- ۹۷/۰۷/۲۹